Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het openen van een bankrekening.

Eerlijke reviews over alle banken in Nederland

Hoe weet je welke bankrekening je moet kiezen?

Hoe weet je welke bankrekening je moet kiezen?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Wanneer je een bank zoekt weet je wellicht niet precies waar je naar op zoek bent. En dat is ook niet zo vreemd, want met zoveel banken weet je vaak niet eens waar je allemaal uit kunt kiezen. Voor je het weet zit je bij een bank waar je helemaal geen rente of creditcard kunt krijgen, of investeert je bank in het kappen van oerwouden. In dit artikel lees je daarom alles over de keuzes die je kunt maken wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) bankrekening.


1. Wat heb je nodig?

Je wilt een extra bankrekening openen of wellicht wil je overstappen naar een andere bank. In dat geval moet je wel een idee hebben waar je precies naar op zoek bent. Alleen zo kun je straks een logische vergelijking gaan maken. Een gratis creditcard terwijl je die helemaal niet wilt? Of een goedkope rekening die helemaal geen creditcard biedt terwijl jij iedere maand naar het buitenland gaat? Niet zo handig. Bepaal dus vooraf even wat je precies verwacht:

  • Ben je op zoek naar de goedkoopste rekening?
  • Wil je het gemak van een internetbank of juist fysieke vestigingen?
  • Wil je rente ontvangen?
  • Ga je vaak naar het buitenland?
  • Welke extra’s wil je hebben, zoals creditcard, gratis tweede rekening etc.?
  • Maakt het beleid van de bank iets uit?

Zo zijn er nog een aantal vragen die je kunt beantwoorden. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden die je hebt om een uiteindelijk te kunnen kiezen voor de juiste bank.


2. De kosten van de rekening

Vroeger kon je er niet omheen. Voor het openen van een bankrekening moest je altijd geld betalen. Je kon destijds ook alleen maar kiezen uit de standaard grote banken, die allemaal zo’n beetje dezelfde tarieven hanteerden. Tegenwoordig zijn er zelfs meer onlinebanken dan traditionele banken, waardoor alle communicatie online verloopt. De komst van dit soort banken heeft er ook voor gezorgd dat de tarieven veel verder uit elkaar liggen. Banken zoals Moneyou en N26 bieden zelfs gratis rekeningen aan. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere kosten waar je op moet letten. Zo zijn er onder andere:

Buitenland betalingen

Huur jij hooguit één keer per jaar een vakantiehuisje op Texel, dan hoef jij je geen zorgen te maken om wisselkoersen en opslagkoersen. Maar wanneer je vaak naar het buitenland reist en regelmatig betalingen doet, dan kan de verkeerde bankrekening zorgen dat je jaarlijks tientallen tot zelfs honderden euro’s kwijt bent aan extra kosten. Sommige banken rekenen namelijk enkele euro’s wanneer je contant geld pint of wanneer je een transactie doet naar een buitenlandse rekening. Ook pinnen in het buitenland kan duur uitpakken. De Duitse – en internationaal georiënteerde – bank N26 is daarin bijvoorbeeld heel voordelig, omdat je geen kosten betaalt voor deze betalingen. Het verschil tussen banken is enorm groot op dit gebied. Zorg dat je dus goed in kaart brengt hoeveel geld je in het buitenland denkt te gaan uitgeven.

Rood staan

Daarnaast kun je bij sommige banken ook rood staan met je rekening. Dat betekent dat je geld uitgeeft en gespreid terugbetaalt aan de bank. Dit is een populaire vorm van betalen (en lenen), maar niet bepaald goed voor je portemonnee. Zo kost rood staan bij sommige banken zelfs meer dan 12%. Knab heeft in dit geval bijvoorbeeld een regeling dat je alleen het bedrag kunt rood staan wat je op je spaarrekening hebt staan. Daar betaal je dan 5% rente over. Ook kun je bij Knab instellen dat je betaalrekening wordt aangevuld met spaargeld, zodat je niet ongewenst rood komt te staan.


3. Beleid

Ben jij erg begaan met het klimaat en vind je duurzaamheid belangrijk? Dan kan dat ook belangrijk zijn bij het kiezen van een bank. Waar de ene bank geld investeert in projecten die ontbossing veroorzaken of wapens leveren aan instabiele landen, investeren andere banken alleen maar in groene projecten en duurzame initiatieven. ASN bank is een ‘groene’ bank die zich erg bezighoudt met het investeren in dit soort projecten. Vind je het belangrijk dat jouw spaargeld wordt gebruikt om regenwouden te redden en arme mensen een beter leven te geven? Dan zijn duurzame banken voor jou de beste keus.


4. Mobiel bankieren

Mobiel bankieren wordt steeds belangrijk. Tegenwoordig verlaten we een restaurant niet meer voordat iedereen zijn Tikkie betaalt heeft en de kosten eerlijk verdeeld zijn over alle aanwezigen. We betalen facturen terwijl we in de file staan en checken nog even het saldo op onze rekening voordat we gaan afrekenen bij de supermarkt. Herkenbaar? Mobiel bankieren maakte het mogelijk.

Het is niet vreemd dat je tegenwoordig bij iedere bank een app kunt downloaden. Maar sommige banken kun je alleen maar mobiel gebruiken. Denk daarbij aan Moneyou Go. Daar regel je al je bankzaken via je telefoon. Maar we zijn tegenwoordig veeleisender dan vroeger, waardoor we op zoek gaan naar nog efficiëntere methodes. Dan is het bijvoorbeeld onhandig als je een cardreader moet gebruiken, omdat je die nooit bij je hebt wanneer je een spoedbetaling moet doen. In dat geval kan het inscannen van een QR-code erg handig zijn, omdat daarmee in één keer een factuur betaald kan worden. Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden wanneer je mobiel wilt bankieren.


5. Rente

De rente is tegenwoordig vrijwel overal 0%, waardoor je tienduizenden euro’s op je spaarrekening moet hebben om aan het einde van het jaar nog 100 euro rente te ontvangen. Omdat weinig mensen zoveel geld op een spaarrekening hebben, schiet het met de rentes dus maar weinig op.

Wil je je spaargeld niet investeren, maar nog wel rente ontvangen op je spaarrekening bij de bank? Dan moet je een weloverwogen keuze maken. Veel banken bieden namelijk nog maar 0,05% rente of zelfs helemaal niets meer. Er zijn nog enkele banken die een rente bieden van 0,25%, maar dat is wel zo’n beetje het maximale dat je kunt behalen zonder je geld een paar jaar vast te zetten. je kunt dus ook zoeken naar een bank waarbij je geld investeert in (groene) projecten. Dat rendement kan soms toch nog boven de 2% per jaar uitkomen, waardoor je toch nog wat geld verdient met je spaargeld.


6. Service & bereikbaarheid

Ben je handig met apps, internetbankieren en je administratie bijhouden, of ben je eerder een digibeet die bij ieder probleem de bank moet bellen voor een oplossing? Wanneer jij behoort tot die eerste groep, dan kom je waarschijnlijk nooit in aanraking met de service desk van een bank. Maar als je steeds iets moet vragen en je vervolgens geen goede service ontvangt, dat is natuurlijk vervelend. Ook moet je erbij stilstaan dat veel banken volledig online opereren. Dat betekent dat je niet even langs kunt gaan om hulp te vragen. Daar moet je dan wel op voorbereid zijn zodat je niet onnodig lang bezig bent met het regelen van je bankzaken.

De service en bereikbaarheid van een bank zijn dus belangrijk. Draai je nachtdiensten en slaap je overdag? Kun je dan ‘s avonds de bank bereiken, of moet je daar dan voor wakker blijven? Allemaal vragen die heel persoonlijk zijn en per individu anders zullen zijn.


7. Reviews

Je kunt enorm veel leren van de reviews die andere klanten achterlaten. Door 100 reviews te lezen op een website zoals Trustpilot kom je er vaak al gauw achter wat de pluspunten en minpunten van een bank zijn. Soms kom je er dan achter dat de ‘service’ van een bepaalde bank toch niet zo goed is als je had gehoopt.

Daarbij is het vaak wel verstandig om de volledig negatieve reviews over te slaan. Vaak zijn dit emotionele klanten die net even teveel kwijt willen over hoe slechts zij de bank wel niet vonden. Die argumenten zijn vaak erg uit hun verband getrokken. Je kunt het beste kijken naar reviews waar tijd en aandacht in is gestoken om jou te informeren over de bank.


8. Extra’s en acties

Vervolgens kun je nog kijken naar de extra’s die een bank biedt. Investeren ze geld in groene projecten, kun je een extra rekening openen of krijg je rentepunten waarmee je tegen korting bepaalde producten kunt kopen? Iedere bank probeert op zijn eigen manieren klanten te trekken, en soms kan zo’n extraatje net genoeg zijn om jou over de streep te trekken. Op de website van de aanbieders kun je vaak direct zijn wat voor aanbieding er is.

Soms krijg je een jaar lang gratis een creditcard, soms betaal je het eerste half jaar maar 50% van de kosten voor de rekening etc. Vergelijk dus eerst goed voordat je de daadwerkelijke overstap maakt. Bij Knab krijg je bijvoorbeeld het eerste jaar 50% korting op je rekening én krijg je 50 euro op je rekening wanneer je overstapt. Dat is toch weer mooi meegenomen als je twijfelt tussen Knab en een andere bank.


Overstappen?

Ben je van plan om over te stappen, maar weet je niet precies hoe? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Alle banken zijn namelijk aangesloten bij dezelfde overstapservice. Het is dus bijzonder eenvoudig om voor een andere bank te kiezen. Je geeft eerst toestemming voor het delen van je gegevens en vervolgens heb je binnen een dag een andere bank. Samen met de informatie in dit artikel wordt het zo wel heel erg eenvoudig om over te stappen naar een andere bank en te profiteren van alle voordelen die je kunt krijgen.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Banknu.nl

openbank
© BankNu.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies