Geld lenen kost geld. Dat weten we al een tijdje. Maar dan moet je wel eerst aan dat geld zien te komen. Nederlandse banken zitten steeds vaker op hun geld en leningen aanvragen blijft moeilijker worden. Daarom beantwoorden we in dit artikel de vraag of je geld bij een buitenlandse bank kunt lenen.
Redenen om geld te lenen bij een buitenlandse bank
Iedere dag zoeken honderden mensen het internet af om een lening te krijgen bij een buitenlandse bank. Maar waarom doen ze dat eigenlijk, en waar ben jij bijvoorbeeld naar op zoek. Hieronder zie je enkele mogelijk redenen om geld te willen lenen in bijvoorbeeld Duitsland of België.
Rente
De spaarrente is bijzonder laag, maar voor leningen betaal je je nog blauw bij de bank. Voor veel mensen dus een reden om te zoeken naar de meest voordelige manier om geld te lenen. Over het algemeen zijn leningen in België of Duitsland iets goedkoper qua rente dan in Nederland, waardoor dit een belangrijke reden is om het geld over de grens te zoeken.
BKR-registratie
Wanneer je een registratie krijgt bij de BKR, dan betekent het dat je een betalingsverplichting niet op tijd hebt gedaan. Deze registratie is niet om te keren en is jarenlang op te vragen en in te zien door alle bedrijven die jou in de toekomst een lening verschaffen. Wanneer je een negatieve BKR-registratie hebt krijg je in Nederland eigenlijk geen leningen meer, dus zoeken enkele Nederlanders het over de grens om alsnog aan geld te komen.
Kun je geld lenen bij een buitenlandse bank?
Het korte antwoord: nee. Het lange antwoord: ja.
In principe is het namelijk niet mogelijk om geld te lenen bij een Belgische of Duitse bank. De belangrijkste reden hiervoor is dat je er niet woonachtig bent. Dat betekent dat de bank het een te groot risico vindt om jou zomaar geld te geven. Ze hebben veel te weinig informatie over je om goed van vertrouwen te zijn. Voor banken is er vaak ook een extra reden om niet akkoord te gaan met een lening aan Nederlanders. Zoals je hierboven al zag gaan veel Nederlanders met een negatieve BKR-registratie op zoek naar leningen in België of Duitsland. Die BKR-registratie heb je vaak omdat je niet aan een betalingsverplichting hebt voldaan. Een buitenlandse bank is dan natuurlijk extra terughoudend met het verstrekken van een lening.
Voorwaarden om in het buitenland geld te lenen
Zoals het lange antwoord luidde, zijn er ook situaties waarin je wel geld kunt lenen in het buitenland. In de volgende situaties kun je bijvoorbeeld geld lenen in Duitsland en België.
Geld lenen in Duitsland
Wanneer je geld wilt lenen in Duitsland, dan kun je niet zomaar even de eerste de beste bank binnenstappen. De Duitse banken geven niet zomaar een lening uit en je moet vaak voldoen aan strikte voorwaarden. Hieronder een lijstje met voorwaarden waar je bij vrijwel elke Duitse bank aan zal moeten voldoen.
1. Je hebt een Duits woonadres waar je staat ingeschreven. In principe is ieder adres natuurlijk prima, al is het natuurlijk wel de bedoeling dat je ook daadwerkelijk woont op het adres dat je opgeeft als woonadres. Het adres invullen van familie of vrienden die net over de grens wonen is dus niet de bedoeling.
2. Wanneer je getrouwd bent met een Duitse partner, dan wordt je op een bepaalde manier geregistreerd, waardoor je partner deze lening kan aanvragen voor jou. Je kan dus nog steeds niet zelf de lening aanvragen, maar je kunt het geld vervolgens wel gewoon naar Nederland overstorten zodra je partner het heeft ontvangen.
3. Wanneer je een Duitse werkgever hebt die jou maandelijks je salaris stort, dan is er al een bewijs dat jij geld verdient. Een Duitse bank, en dan met name de bank waarop je het salaris gestort krijgt, zal je dan een stuk sneller vertrouwen en dus ook sneller de lening aanbieden.
4. We hebben in Nederland natuurlijk het BKR, waar je wordt geregistreerd wanneer je bepaalde betalingsverplichtingen niet op tijd hebt voldaan. Veel mensen hopen in het buitenland dus wel weer geld te kunnen lenen. Maar zo makkelijk is dat niet. Er is namelijk ook een overkoepelende organisatie, genaamd Experian, waar leningen ook geregistreerd kunnen worden wanneer ze niet op tijd worden terugbetaald. Zodra een Duitse bank deze gegevens aanvraagt voor het verstrekken van een lening, dan val je dus alsnog door de mand wanneer je een negatieve registratie hebt.
Geld lenen in België
Wanneer je geld wilt lenen in het buitenland, dan ligt België het meest voor de hand. Waarom? Omdat België dezelfde taal hanteert voor de contracten als Nederland. Het overleggen, bespreken en daadwerkelijke lenen is dus een stuk eenvoudiger wanneer je dat in je eigen taal kunt doen. Daarnaast kun je de voorwaarden van een lening veel beter begrijpen wanneer je het contract in het Nederlands kunt lezen. Net als in Duitsland zal een kredietverstrekker wel willen weten met welke reden jij het geld aanvraagt in het buitenland en niet in Nederland. Net als Duitse banken kunnen Belgische banken niet bij het BKR navragen of je schulden hebt, maar er zijn wel andere manieren om je kredietwaardigheid te controleren. Bijvoorbeeld met het hierboven genoemde Experian.
Je kunt wel zorgen voor meer vertrouwen bij de bank wanneer je in België staat ingeschreven, al een Belgische rekening hebt, of werkt voor een Belgisch bedrijf. In alle andere gevallen zal ook de Belgische bank terughoudend zijn, al zijn er wel mensen bij wie het gelukt is om een lening aan te vragen in België.
Alternatief voor geld lenen bij een buitenlandse bank
Zoals je ziet zitten er dus een aantal haken en ogen aan het lenen van geld bij een buitenlandse bank. Maar, toch zijn er enkele andere manieren hoe je toch kunt profiteren van (buitenlands) geld. Er is namelijk ook nog de optie om geld te lenen via particulieren, bijvoorbeeld via crowdlending. Dit is een manier van crowdfunding waarbij de leningen worden verstrekt aan en door particulieren. Een voordeel hiervan is dat er minder strenge eisen zijn als je geld leent, maar aan de andere kant moet je toch voldoen aan bepaalde voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, hangt af van het platform. Voorbeelden van platforms waarbij je gebruik kunt maken van crowdfunding/crowdlending:
- Geldvoorelkaar
- Crowdaboutnow
- Lender & Spender
- Lendex
In veel van deze platforms zijn er meerdere vormen van leningen mogelijk. Over het algemeen kun je bij dit soort platforms leningen aanvragen van 500 tot maximaal 25.000 euro. Uiteraard worden de voorwaarden wel strenger naarmate je meer geld leent.
Discriminatie op basis van nationaliteit
Binnen de EU zijn een aantal regels opgesteld met betrekking tot het omgaan met andere burgers. Eén van die regels is dat inwoners van de Europese Unie niet gediscrimineerd mogen worden op basis van hun nationaliteit. Ondanks dat banken zich het recht voorhouden om geen leningen af te geven aan inwoners van andere landen en daar behoorlijk terughoudend in zijn, mag je niet gediscrimineerd worden op basis van je nationaliteit.
Voldoe je aan enkele voorwaarden die we hierboven in het artikel beschreven, maar is het toch niet mogelijk om een lening aan te vragen bij een buitenlandse bank. Dan kun je twee stappen zetten:
- Je kunt de desbetreffende bank in het buitenland via een klachtenprocedure vragen om een uitgeschreven reactie met de exacte redenen waarom jou een lening is geweigerd. Zodra dit niet klopt, of de bank kan geen goed antwoord geven op je vragen, dan kun je de volgende stap zetten:
- Je neemt contact op met het FIN-NET. Dit is een netwerk waarin dit soort geschillen in de financiële wereld worden bijgestaan door specialisten. Zij kunnen bepalen of de bank in zijn recht staat, of dat jij gelijk hebt en de lening zou moeten krijgen.
Geld lenen bij een buitenlandse bank is dus helaas niet zo makkelijk als het soms wordt gezegd. Tenzij je inwoner bent van België of Duitsland, een partner hebt met die nationaliteit of een baan hebt in één van die landen, zal het aanvragen van een lening niet zo eenvoudig zijn.