Zou je graag geld willen lenen omdat je een nieuwe auto wilt kopen, omdat je je huis wilt opknappen of omdat je met spoed een nieuwe koelkast nodig hebt? Of zou je graag een huis willen kopen en ben je benieuwd hoeveel hypotheek je zou kunnen krijgen? Dan wil je waarschijnlijk toch wel graag weten hoeveel geld je eventueel zou kunnen lenen en hoe je daar precies achter komt. In dit artikel vertellen we je daar alles over.
Geld lenen
Geld lenen is iets waar je soms niet aan ontkomt. Hoeveel spaargeld je ook opzij zet of hoe erg je ook je best doet om zuinig met je spullen om te gaan, soms is er een aankoop nodig waarvoor je het geld nu eenmaal niet in een oude sok hebt zitten of op de bank hebt staan. In dat geval kan geld lenen een goede, of misschien zelfs de enige, optie zijn. Als je geld wilt lenen, heb je de keuze uit diverse soorten leningen, waaronder een doorlopend krediet, persoonlijke lening, een flitskrediet of een hypothecaire lening. Maar hoe weet je nou hoeveel je (maximaal) zou kunnen lenen?
Hoe wordt een maximale lening berekend?
Als je graag geld zou willen lenen, dan kun je dit op diverse plekken doen. Om een berekening te maken voor het maximale bedrag dat je zou kunnen lenen, bieden veel bedrijven en banken je de mogelijkheid om gebruik te maken van een handige tool. Welke dingen van invloed zijn op de hoogte van het bedrag dat je zou kunnen lenen? Onder andere de volgende:
Inkomen
Allereerst zal er door een bank naar je inkomen gekeken worden. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar hoeveel je maandelijks netto verdient, maar ook naar het soort inkomen dat je ontvangt. Heb je bijvoorbeeld een vast of een tijdelijk dienstverband? Of ben je misschien zzp’er?
Een vast contract biedt een bank een stuk meer zekerheid dan bijvoorbeeld een tijdelijk contract. Daarom is het vaak zo dat je met een vast contract een hoger bedrag zou kunnen lenen en dat je dat tegen een lagere rente kunt doen. Naast dat er naar je maandelijkse salaris wordt gekeken, worden ook zaken als je vakantietoeslag, een 13e maand en een eindejaarsuitkering meegenomen in de berekening.
Als ondernemer of zzp’er kan het lenen van geld lastiger zijn. Allereerst is het vaak een eis dat je langer dan 3 jaar ondernemer of zzp’er bent en dat je bedrijf winstgevend is. Aan de hand van de jaarrekeningen van je bedrijf wordt gekeken hoeveel je de afgelopen drie jaar hebt verdiend en wat je aan de hand van die gegevens zou kunnen lenen. Er zijn banken die minder moeilijk doen over de eis qua jaren als ondernemer, vaak betaal je dan alleen wel meer rente voor de lening.
Daarnaast kan het hebben van een uitkering het aanvragen van een lening ook lastiger maken. Heb je een uitkering en wil je meer informatie? In dit artikel lees je alles over het lenen van geld als je een uitkering hebt.
Heb je een partner? Dan zal ook zijn of haar inkomen meegenomen worden in de berekening.
Lasten
Ook je vaste lasten worden meegenomen, omdat zo kan worden bepaald wat je maandelijks overhoudt. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar of je partneralimentatie moet betalen of of je andere betalingsverplichtingen hebt. De hoogte van het bedrag wat je maximaal zou kunnen lenen, hangt grotendeels af van wat je verdient en wat je uitgeeft. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je in de regel overhoudt, dus hoe meer je zou kunnen besteden aan het afbetalen van een lening. Dat zorgt er dan weer voor dat het bedrag dat je zou kunnen lenen hoger uitvalt.
Je woonsituatie
Hoe woon je? Heb je een huurhuis of een koophuis? Of woon je misschien bij je ouders of andere mensen in? In het geval van een eigen woning heeft de bank meer zekerheid. De woning zou namelijk eventueel als onderpand kunnen dienen, waardoor de bank minder risico loopt en jij dus meer (en voordeliger) kunt lenen.
Wat voor soort lening wil je? En waarvoor?
Veel banken vragen je daarnaast wat voor soort lening je graag zou willen. Hierbij heb je aanbieders die je zelf laten kiezen voor een soort lening, maar ook aanbieders waar je aan kunt geven waarvoor je het geld wilt gaan gebruiken, waarna je de beste optie(s) te zien krijgt.
Je leeftijd
Uiteraard wordt er ook gekeken naar je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe groter het risico is voor een bank. Daarom is het in veel gevallen erg lastig om nog een lening te krijgen als je ouder bent dan een jaar of 66, omdat het relatief lage aantal resterende levensjaren dat je (mogelijk) nog hebt als een risico gezien wordt.
Andere leningen of een BKR-registratie
Ook wordt er gekeken naar de hoogte van andere leningen die je mogelijk hebt. De hoogte van die leningen wordt namelijk van het bedrag dat je maximaal zou kunnen lenen afgetrokken. Het maximaal te lenen bedrag is het bedrag dat je in totaal zou kunnen lenen, niet wat je maximaal per lening zou kunnen lenen.
Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan kan dat flink wat invloed hebben op het bedrag dat je zou kunnen lenen. Het kan zelfs zo zijn dat je hierdoor helemaal geen geld kunt lenen. Wil je meer weten? In dit artikel lees je alles over geld lenen met een BKR-registratie.
Bereken hoeveel je kunt lenen
Op de website van de meeste aanbieders, kun je een handig tool vinden waarmee je direct uit kunt rekenen hoeveel geld je zou kunnen lenen. In deze tool vul je in hoeveel geld je zou willen lenen of je geeft aan dat je graag wilt zien hoeveel je maximaal zou kunnen lenen. Daarnaast geef je aan hoeveel je verdient en hoe je situatie er verder uitziet. Na het invullen kun je op ‘berekenen’ klikken en krijg je supersnel te zien wat jij (maximaal) zou kunnen lenen.
Maximale bedrag kan afwijken
Het maximale bedrag dat je te zien krijgt aan de hand van de berekening, kan afwijken van wat je daadwerkelijk kunt lenen. Dit komt (mede) omdat de tool vaak geen rekening houdt met eventuele andere leningen of negatieve BKR-registraties die je hebt. De hoogte van andere leningen zal van het maximale bedrag afgetrokken moeten worden. En eventuele BKR-registraties kunnen er ook voor zorgen dat het uiteindelijke bedrag dat je maximaal kunt lenen lager uit zal vallen.
Bepaal wat verantwoord is
Als je geld wilt gaan lenen, is het slim om te kijken naar wat wel en niet verantwoord is. Het maximale bedrag lenen, terwijl je dat niet volledig nodig hebt, is bijvoorbeeld niet handig.
Ook is het slim om te kijken naar het bedrag dat je maandelijks zult moeten aflossen en of je dan nog wel genoeg overhoudt om andere (onverwachte) kosten te dekken. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je door het afsluiten van een lening financieel in de problemen komt.
Een goede aanbieder zal met je meekijken en helpen bepalen wat in jouw situatie wel en niet handig is.
Moet je geld lenen of kan het anders?
Kijk ook altijd of je andere opties hebt, voordat je overgaat tot het aanvragen van een lening. Geld lenen is namelijk duur. Kun je bijvoorbeeld een deel bekostigen met je spaargeld? Dan doe je er goed aan om dit te doen, omdat je dan minder of zelfs niets hoeft te lenen.
Ook kun je overwegen om de aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe auto uit te stellen tot je het bedrag (grotendeels) bij elkaar hebt gespaard. Of bekijk of je misschien geld zou kunnen lenen van je ouders, familie of vrienden als je bijvoorbeeld met spoed een nieuwe koelkast nodig hebt en daar geen geld voor hebt. Dit is een stuk goedkoper dan het afsluiten van een lening.
Voor erg lage inkomens is er daarnaast, bijvoorbeeld voor de vervanging van witgoed, zoiets als bijzondere bijstand. Hierbij krijg of leen je een bedrag van de gemeente. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van jouw gemeente. Lage inkomens kunnen daarnaast ook in aanmerking komen voor een sociale lening via een Sociale Bank.
Waar let je op bij het kiezen van een lening?
Weet je wat je wilt lenen en hoe je dat wilt doen? Dan kun je op zoek gaan naar een geschikte aanbieder. Hierbij zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten, waaronder:
- de hoogte van de rente
- de looptijd van de lening
- hoe je kunt aflossen
Vergelijk leningen
Een goede manier om de beste lening voor jouw situatie te kiezen, is door leningen te vergelijken. Zo kun je de aanbieder met de meest gunstige rentepercentages en voorwaarden vinden. Je kunt hiervoor uiteraard de websites van diverse aanbieders bezoeken en zo een vergelijking maken, maar je kunt ook gebruikmaken van een vergelijkingssite die dit voor je doet. Zo kun je supersnel zien waar je het voordeligst geld zou kunnen lenen in jouw situatie.
Hoeveel geld kun je lenen?
Als je geld wilt lenen, is het allereerst slim om te bekijken of het lenen van geld voor jou mogelijk is, en zo ja hoeveel je dan zou kunnen lenen, door gebruik te maken van de tools op de websites van aanbieders. Hier vul je bijvoorbeeld in hoeveel je verdient, hoe je situatie is en hoeveel je zou willen lenen. Vervolgens krijg je een berekening te zien, waaruit je mogelijkheden blijken. Als je op zoek gaat naar een geschikte lening, is het slim om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Onthoud daarbij dat geld lenen altijd geld kost en bekijk kritisch of het lenen in jouw geval wel verantwoord is.