Het hebben van een bankrekening is voor volwassenen onmisbaar, maar ook voor kinderen/jongeren heeft een eigen bankrekening een hoop voordelen. Zo kunnen (jongere) kinderen door middel van een eigen bankrekening met geld, en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken, leren omgaan. En jongeren kunnen het salaris van een eventuele bijbaan op hun eigen rekening laten overmaken en zelf geld sparen en voor hun eigen dingen betalen. Wil je weten welke opties er zijn als je een bankrekening wilt openen voor een jongere/kind? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Een bankrekening voor kinderen/jongeren
Als je op zoek gaat naar een bankrekening voor je kind, dan zul je verschillende opties tegenkomen. Niet alleen krijg je hierbij te maken met verschillende banken die rekeningen voor kinderen en jongeren aanbieden, maar je krijgt ook nog eens verschillende opties qua het soort bankrekening. Welke bankrekening het meest geschikt is voor jouw kind, hangt grotendeels af van de leeftijd van het kind. Hieronder bespreken we welke opties je hebt en voor wie die opties geschikt zijn.
Kinderrekening
Allereerst is er de kinderrekening. Een kinderrekening is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar, al is de minimale leeftijd wel afhankelijk van de bank waar je voor kiest. In de meeste gevallen loopt een kinderrekening door tot het kind 12 jaar wordt, al zijn er ook bankrekeningen beschikbaar die doorlopen tot 18 jaar. Een kinderrekening is bijvoorbeeld ideaal om het zakgeld voor je kind naar over te maken. Zo hoef je nooit meer na te denken over het in huis hebben van cash om zakgeld te kunnen geven. Een kinderrekening is bij de meeste banken gratis.
Waarom een kinderrekening?
Het voordeel van een kinderrekening is dat je je kind op die manier langzaamaan (en spelenderwijs) kunt laten wennen aan hoe een bankrekening werkt en hoe ze met hun geld en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken om kunnen gaan. Als ouder zijnde heb je toezicht op de rekening van je kind. Zo kun je zelf instellen wat je kind wel of niet met de bankrekening kan doen en kun je meekijken op de rekening. De instellingen kun je vervolgens aanpassen naarmate het kind ouder wordt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen of je kind zelf mag betalen of pinnen en wat daar de limieten voor zijn. Vanuit de bank zelf zijn daar overigens ook vaak regels voor.
Aanbieders van een kinderrekening
De meeste Nederlandse banken bieden je de mogelijkheid om een kinderrekening te openen. Vanaf en tot welke leeftijd de rekening beschikbaar is, hangt af van de bank. Hieronder hebben we een aantal banken met een kinderrekening voor je op een rijtje gezet:
- ABN AMRO | Jongerengroeirekening | Voor kinderen van 0-18 jaar
- ASN Bank | ASN Juniorrekening | Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar
- ING | Kinderrekening | Voor kinderen van 0-12 jaar
- Rabobank | Rabo JongerenRekening | Voor kinderen van 0-12 jaar
- SNS Bank | SNS Jeugd Betalen | Voor kinderen van 6-12 jaar
Let op: Sommige banken eisen dat je als ouder/voogd zelf een rekening bij de bank hebt om een rekening voor je kind te kunnen openen.
Jongerenrekening
Een jongerenrekening richt zich op kinderen die ouder zijn. In de meeste gevallen is deze rekening beschikbaar voor kinderen vanaf 12 jaar. De maximale leeftijd voor een jongerenrekening is in de meeste gevallen 18 jaar, al zijn er ook jongerenrekeningen beschikbaar die doorlopen tot het 25ste levensjaar. De meeste Nederlandse banken bieden een jongerenrekening aan. Dit soort rekeningen zijn vaak gratis. Ben je 18 jaar of ouder en wil je een jongerenrekening openen die je tot je 25ste kunt gebruiken? Dan kun je dat zelf regelen. Als je jonger bent, zal een ouder/voogd dit voor je moeten doen.
Waarom een jongerenrekening?
Als een kind de maximale leeftijd voor een kinderrekening heeft bereikt, wordt deze vaak automatisch door de bank omgezet in een jongerenrekening. Een jongerenrekening biedt ouders nog steeds de mogelijkheid om mee te kijken op de rekening. Zo kun je je kind in de gaten houden en begeleiden als het om geldzaken gaat. Ook heb je als ouder zijnde de mogelijkheid om bepaalde instellingen en limieten aan te passen, zodat je in de hand hebt wat je kind wel of niet met de rekening kan doen. Op het moment dat je kind 18 wordt, kan hij of zij dit zelf regelen.
Aanbieders van jongerenrekeningen
Wil je graag een jongerenrekening openen voor je kind? Dan kun je dit bij de meeste Nederlandse banken doen. Een aantal van deze banken biedt een leuk welkomstcadeau aan als je daar een rekening opent, waaronder de Rabobank. Onder andere bij de volgende banken kun je een jongerenrekening openen:
- ABN AMRO | Jongerengroeirekening | Voor jongeren van 12-18 jaar
- ASN Bank | ASN Jongerenrekening | Voor jongeren tussen 12 en 25 jaar
- ING | ING Jongerenrekening | Voor jongeren van 12 tot 18 jaar
- Rabobank | Rabo Jongerenrekening | Voor jongeren tot 18 jaar
- SNS Bank | SNS Jongerenrekening | Voor jongeren tussen 12 en 25 jaar
- RegioBank | Jongerenbetaalrekening | Voor jongeren van 18-27 jaar
Let op: Soms is het nodig om als ouder/voogd zelf een rekening bij de bank te hebben om er een rekening voor je kind te kunnen openen.
Studentenrekening
Ben je student? Dan zou je kunnen kiezen voor een speciale bankrekening voor studenten: de studentenrekening. Deze bankrekening is in de meeste gevallen geschikt voor studenten tussen de 16 en 30 jaar oud, al verschilt de precieze leeftijdscategorie wel per bank. Een studentenrekening is in de meeste gevallen gratis. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je zelf een studentenrekening aanvragen. Ben je jonger? Dan dient je ouder/voogd dit voor je te doen.
Waarom een studentenrekening?
Een studentenrekening is een rekening die gecreëerd is om de behoeften van studenten tegemoet te komen. Het prettige aan een studentenrekening is dat je in de meeste gevallen de mogelijkheid krijgt om tijdelijk rood te staan. Dat kan erg handig zijn, vooral als je loon/studiefinanciering altijd nét iets later komt dan de rekeningen die je moet betalen. Het rood staan op je studentenrekening dien je vaak wel aan te vragen. Een ander voordeel van een studentenrekening is dat je bij sommige banken de mogelijkheid krijgt om een creditcard aan te vragen.
Let op: Het rood staan en het aanvragen van een creditcard is in de meeste gevallen mogelijk vanaf 18 jaar.
Aanbieders van een studentenrekening
Wil je graag een studentenrekening openen? Dan kan dat bij verschillende Nederlandse banken. Uiteraard dien je wel echt student te zijn en een opleiding te volgen aan het mbo, hbo of de universiteit. Een studentenrekening openen kan onder andere bij de volgende aanbieders:
- ABN AMRO | Studentenrekening | Voor studenten van 16 tot 30 jaar
- ASN Bank | ASN Studentenrekening | Voor studenten van 17 tot 26 jaar
- ING | Studentenrekening | Voor studenten tussen 16 en 30 jaar
- Rabobank | Rabo StudentenPakket | Voor studenten tussen 18 en 25 jaar
- SNS Bank | SNS Studentenrekening | Voor studenten tussen 17 en 27 jaar
Wanneer heb je zelf controle over je rekening?
Officieel heb je volledig zelf controle over je rekening op het moment dat je 18 jaar wordt. Op dat moment mag je ook zelf een bankrekening openen, rood staan aanvragen of een creditcard aanvragen. Zolang je jonger bent dan 18 jaar kunnen je ouders toezicht houden op je rekening. Zij kunnen in dat geval ook bepaalde instellingen en limieten aanpassen en zien wat je met je geld doet.
Overstappen naar een vervolgrekening
Heb je voor je kind een bankrekening geopend en bereikt je kind de maximale leeftijd die voor die rekening geldt? Dan is het bij de meeste banken zo geregeld dat de rekening automatisch wordt omgezet in een vervolgrekening. Een kinderrekening wordt dan bijvoorbeeld een jongerenrekening of een studentenrekening, afhankelijk van de situatie van jouw kind. Zodra de maximale leeftijd voor de jongerenrekening of studentenrekening bereikt wordt, zal de bankrekening vervolgens omgezet worden in een normale betaalrekening. Vanaf dat moment zal er ook betaald moeten worden voor de bankrekening. Wil je dat niet? Dan kun je kiezen voor een gratis bankrekening. Dit soort bankrekening zijn bijvoorbeeld beschikbaar bij de online aanbieders Revolut en N26.
Een bankrekening vanaf 0 jaar
In principe is het mogelijk om een bankrekening te openen voor je kind vanaf het moment dat hij of zij geboren is. Onder andere ING, ABN AMRO en Rabobank bieden (gratis) kinderrekeningen aan voor kinderen vanaf 0 jaar. In de meeste gevallen loopt een kinderrekening door tot het kind 12 jaar wordt, dan wordt de bankrekening omgezet in een (gratis) jongerenrekening. De jongerenrekening kan vervolgens aangehouden worden tot 18 (of 25) jaar. Een jongerenrekening kan omgezet worden in een studentenrekening of een normale rekening.
Een studentenrekening is meestal gratis en beschikbaar voor studenten tussen de 16 en 30 jaar (afhankelijk van de bank). Een normale betaalrekening is beschikbaar vanaf 18 jaar en kost maandelijks geld, al zijn er ook gratis opties beschikbaar. Wil je zelf een bankrekening openen? Dan dien je 18 jaar of ouder te zijn. Vanaf die leeftijd heb je ook zelf de volledige controle over je bankrekening.